Çin’de her zaman kazanmak mümkün olmuyor
Dünyanın yeni devi Çin’e erken gidenlerin ciddi kazançlar elde ettiğini daha önceki haberlerimizde yazmıştık. Ancak Çin’de her zaman kazanmak mümkün olmuyor. Bazen kaybetmeyi de göze almak gerekiyor. Tıpkı Çin’e ilk giden Türk yatırımcılardan, Akman Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman’ın yaşadıkları gibi...
Akman, 1994 yılında başlayan Çin macerasını şöyle anlatıyor: “Golden markamızla Çinlilere yıllarca meyve suyu içirdik. Baktık işler iyi gidiyor, 4 yıl sonra bu ülkede yatırım da yaptık. O dönemde ciddi kar marjlarıyla üretim yaptık ve kazandık. 2001 yılında hisselerimizi satarak emeğimizin karşılığını aldık. Ardından Çin’in Yantai eyaletinde 10 milyon dolarlık yatırımla yeni bir tesis kurduk. Onu da Eylül 2011’de satarak Çin’den çıktık.”
Peki neden? Ali Akman, “Çünkü son şirketi satmakta geç kaldık ve zarar ettik” diye yanıtlıyor. Son 5 yılda Çin’in yabancı sermayeye yaklaşımın olumsuz olduğunu düşünen Akman, hukuki güvenceleri de yeterli bulmuyor:
“Çin’de iş yapacak şirketler, özellikle de bizim sektördekiler asla peşin para ödeyerek alım yapmamalı. Yatırım yapacaklar için kar marjları düştü. Bunun yanı sıra hukuki güvencenin az olmasından dolayı riskin de çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Örneğin, bizim fabrikamızdan kamyonla makine çalındı. Kamerayla tespit etmemize rağmen polise hiçbir işlem yaptıramadık.”
Kısacası Çin’e yatırım yapmak isteyenlerin bardağın boş tarafına da bakmalarında fayda var.
Haberin kaynağı: http://www.patronlardunyasi.com/haber/Cin-e-yatirim-yapmak-isteyenler-bu-haberi-okusun/130052